وب سرور آپاچی چیست؟ وب سروری محبوب و همه فن حریف!
در این مقاله از سری مقالات دانشنامه کیمیاهاست به معرفی و توضیح وب سرور آپاچی چیست می پردازیم مزیت های و محدودیت های آن را توضیح می دهیم.
آپاچی یا Apache یک برنامه اجرایی HTTP SERVER در محیط کامپیوتری است که به دلیل برخی از امکانات ویژهای که دارد به سرعت در حال گسترش است. میتوان گفت که آپاچی برای برنامه نویسان حرفهای برنامهای فوق العادهاست که به لحاظ امنیتی نیز به حفاظت سرورها و برنامههای موجود در آنها کمک میکند.
قبل از اینکه مطلب امروز را شروع کنیم، باید با مفهوم سرور آشنا شوید. البته ما به صورت کامل به این موضوع پرداخته ایم که می توانید آن را از لینک زیر مطالعه کنید. در اینجا به طور مختصری به موضوع وب سرور می پردازیم.
وب سرور چیست؟
کار یک وب سرور ارائه محتوای وب سایت به کاربر است. وب سرور به عنوان واسطه ای بین سرور و سیستم کاربر عمل می کند. یعنی محتوا را از سرور درخواست می کند و آن را به سمت کاربر می فرستد. بزرگترین چالش یک وب سرور، درخواست صفحات مختلف است.
برای اینکه بهتر درک کنید یک مثال میزنم.
فرض کنید که وارد مرورگر موبایلتان شدهاید و آدرس kimiahost.com را در آن وارد میکنید. تا اینجا مرورگر گوشی شما یک کلاینت (Client) است و یک درخواست (Request) را که همان نمایش سایت کیمیاهاست است، از طریق پروتکل Http برای وبسرور ارسال کرده. وبسرور سایت کیمیاهاست این درخواست را دریافت و پردازش میکند؛ سپس در جواب، محتویات سایت را به شما نشان میدهد.
پس میتوان گفت وبسرور مسئولی است که وظیفه نگهداری اطلاعات، پردازش درخواست کاربران و ارسال پاسخ برای آنها را بر عهده دارد. با این اوصاف فرق بین وبسرور و هاست کاملاً مشخص است.
وب سرور آپاچی چیست؟
نام آپاچی به یک قبیله هندی آمریکایی برمی گردد. این قبیله از نظر شجاعت و مهارت در جنگ دارای شهرت زیادی بودند که در سال ۱۹۹۵ برای توسعه اولین نسخه از این وب سرویس این نام برگزیده شد.
Apache یک نرم افزار وب سرور متن باز و رایگان است که حدود ۶۷ درصد از وب سایت های سراسر جهان را پشتیبانی می کند. نام رسمی وب سرور آپاچی Apache HTTP Server است و توسط Apache Software توسعه یافته است.
صاحبان وب سایت ها به کمک وب سرور آپاچی می توانند محتوای مورد نظر خود را به کاربران ارائه کنند. آپاچی (Apache) یک وب سرور است که در سال ۱۹۹۵ منتشر شد و با سرعت شگفتانگیزی توانست بیشترین سهم بازار وبسرورها را به خود اختصاص دهد. بد نیست بدانید که غولهای بزرگ تکنولوژی مثل ویکیپدیا و گوگل، از وب سرور آپاچی استفاده میکنند.
وقتی کسی می خواهد از یک وب سایت بازدید کند، نام دامنه ای را در آدرس بار مرورگر خود وارد می کند سپس وب سرور فایل های درخواست شده را به کاربر ارائه می دهد.
دلایل محبوبیت و نقاط قوت وب سرور آپاچی چیست؟
- برای استفاده از آن نیاز به هیچگونه مجوزی ندارید.
- بهخاطر ماهیت متنباز بهراحتی میتوان تغییرات دلخواه را در آن اعمال کرد.
- امکان افزودن ماژولها و قابلیتهای گوناگون بهخاطر متنباز بودن وجود دارد.
- کاملاً قابلاعتماد و دارای عملکرد مناسب است.
- نصب آن آسان است.
- تغییرات اعمالشده بلافاصله اجرا میشوند، حتی بدون اینکه سرور را ریاستارت کنید.
- با انواع سیستمعاملهای ویندوز و لینوکس سازگاری دارد.
این ۷ ویژگی آپاچی را تا این حد محبوب و پراستفاده کردهاند. البته این وب سرور محدودیت هایی هم دارد که در زیر عنوان شده است.
معایب وب سرور آپاچی
- مشکلات عملکرد در وب سایت هایی با ترافیک سنگین
- تنظیمات پیکربندی بیش از حد می تواند منجر به آسیب پذیری های امنیتی شود.
- آپاچی نیازمند بهروزرسانی منظم و مداوم است که حتماً باید انجام شود.
جمع بندی نهایی
آپاچی یکی از محبوب ترین وب سرورهای موجود است که به شما اجازه می دهد یک وب سایت را به صوت کاملا امن و بدون هیچ گونه دردسری اجرا کنید. به عنوان مثال وقتی کاربری آدرس سایت شما را در مرورگر خود وارد می کند درخواستی به سمت وب سرور ارسال می شود، در این مرحله وب سرور وظیفه دارد تا آن را آنالیز کرده و سپس صفحه وب درخواستی را به همراه محتوای آن مثل عکس، متن، تصویر، جاوا اسکریپت، ویدیوها، فایل ها و… برای کاربر ارسال کند. مرورگر کاربر پاسخ را دریافت کرده و در نتیجه صفحه درخواستی به نمایش خواهد آمد. سرعت وب سرور یکی از گزینه های بسیار مهم و تاکیدی می باشد.
این وب سرور برای اکثر وب سایت های کوچک و متوسط مناسب است. سازگاری آپاچی با وردپرس آن را به گزینه ای محبوب میان وردپرس کاران تبدیل کرده است. علاوه بر این، آپاچی با سیستم های مدیریت محتوای دیگری مثل جوملا، دروپال و… نیز به خوبی کار می کند و کاملا سازگار است. با چارچوب های وب مثل جنگو، لاراول و… نیز مشکلی ندارد.
مزایای این وبسرور مانند تغییرپذیری بهخاطر ماهیت متنبازی که دارد و سازگاری با انواع سیستمعاملهای ویندوز و لینوکس، باعث شدهاند تا توسط بیش از نیمی از سایتهای موجود در اینترنت مورداستفاده قرار گیرد و به گزینه ای محبوب میان صاحبان وب سایت ها تبدیل شود.
شما میتوانید پس از خرید هاست مدنظرتان، وبسروری که میخواهید از آن استفاده کنید را هم انتخاب کنید.