شبکه و زیرساختهاستینگ

ویندوز سرور چیست؟ انواع نسخه های ویندوز سرور کدامند؟

در این مطلب می خواهیم به این پرسش پاسخ دهیم که ویندوز سرور (Windows Server) چیست، چه کاربردی دارد ویژگی های آن چیست و انواع ویندوز سرور کدامند؟

ویندوز سرور به نسخه‌ ای از سیستم‌ عامل‌ ویندوز مایکروسافت گفته می‌شود که به‌طور خاص برای نصب و اجرا روی سرورها طراحی شده است. باتوجه به این‌که سازمان‌ها، ادارات و بسیاری از شرکت‌ها شبکه ‌های کامپیوتری بزرگ یا متوسطی دارند، از سرورهایی استفاده می‌کنند که باید به صدها و گاهی هزاران کامپیوتر سرویس‌دهی و آن‌ها را مدیریت کنند. پس سیستم‌ عاملی که روی این سرورها نصب می‌شود باید از امکانات و قابلیت‌های لازم برای مدیریت شبکه و پاسخگویی به آن‌ برخوردار باشد. در این شرکت ها برای مدیریت کارها از ویندوز سرور استفاده می شود.

نوشته های مشابه

ویندوز سرور چیست؟

توسعه ویندوز سرور در اوایل دهه ۱۹۸۰ و از زمان تولید و توسعه MS-DOS و ویندوز NT آغاز شد. در آن زمان، یک مهندس مایکروسافت به نام دیوید کاتلر هسته ویندوز NT را با هدف ارائه سرعت، امنیت و قابلیت اطمینان که سازمان‌‎های بزرگ در سیستم عامل سرور نیاز دارند، توسعه داد.

در سال ۲۰۰۰ سیستم عامل ویندوز سرور به سبکی متفاوت به خانواده ویندوز مایکروسافت اضافه شد و در همان ابتدا از محبوبیت بالایی برخوردار شد.

Windows Server یک سیستم‌عامل از خانواده ویندوز شرکت Microsoft است که در عصر حاضر یکی از محبوب ترین سیستم عامل های تحت سرور محسوب می گردد.

ویندوز سرور چیست

ویژگی ها و کارکردهای متعدد سیستم عامل ویندوز سرور برای مدیران شبکه در امر راه اندازی سرویس و کنترل شبکه، بسیار مفید بود و همین دلیلی بر افزایش محبوبتش شد.

مایکروسافت همواره هر ۴ سال یک بار نسخه جدید ویندوز سرور خود را به همراه هم خانواده نسخه کلاینتش عرضه می کند و همیشه با ارائه نسخه های جدید مدیران شبکه را شگفت زده می کند.

سیستم عامل ویندوز سرور طوری طراحی شده است که کوچکترین شبکه با حداقل کاربر تا بزرگترین شبکه در حد سازمان های چند ملیتی را بتواند پشتیبانی کند.

کاربرد ویندوز سرور

ویندوز سرور به عنوان یکی از قدرتمندترین نسخه های ویندوز مایکروسافت برای کنترل بر شبکه، میزبانی وب و مدیریت دیتابیس مورد استفاده قرار می گیرد. ویندوز سرور دارای کاربردهای متفاوتی است که در زیر به برخی از آنها اشاره می کنیم.

  • ایمیل سرور: این سرور برای ارسال و دریافت ایمیل به کار می رود
  • دیتابیس سرور: از این سرور برای دسترسی به اطلاعات دیتابیس استفاده می شود
  • وب سرور: ارائه خدمات و پشتیبانی از وب سایت
  • DNS سرور: ارائه سرویس DNS

البته کاربرد ویندوز سرور، محدود به یک سرویس خاص نیست و شما همزمان هم می توانید همه این کارکردها را همزمان ارائه کنید. به دلیل همین ویژگی های منحصر به فرد است که این ویندوز به محبوب ترین سیستم عامل برای ارائه خدمات میزبانی وب تبدیل شده است.

کاربرد ویندوز سرور

ویژگی های ویندوز سرور

  • چند پردازنده بودن به صورت متقارن یکی از ویژگی های این سیستم عامل است. این ویژگی سبب می شود تا در دستگاه‌هایی با چند پردازنده، برنامه‌ها، سریع تر کار کنند.
  • Active Directory، یکی از ویژگی های اصلی این سیستم عامل است. این ویژپی موجب می شود به صورت اتوماتیک داده‌های کاربر، امنیت و منابع توزیع شده مدیریت بشوند. Active Directory همچنین امکان همکاری با سایر دایرکتوری‌ ها را نیز فراهم می‌کند.
  • Server Manager، نیز یکی از ویژگی هایی است که یک ابزار کلیدی برای مدیریت سرور و ایجاد تغییرات پیکربندی بر روی دستگاه‌های محلی و یا ریموت می باشد.

اولین بار ویندوز سرور ۲۰۰۰، Active Directory را معرفی کرد که اطلاعات مربوط به اشیاء شبکه برای مثال داده‌ها، سیستم‌ها و خدمات کاربر را ذخیره و مدیریت می‌کند. در نتیجه این سرویس این امکان را فراهم کرده است تا مدیران بتوانند وظایف و کارهای مختلف همچون رمزگذاری داده‌ها، دسترسی به اشتراک فایل و پیکربندی شبکه خصوصی مجازی را در رایانه‌های شبکه اجرایی کنند.

نسخه‌ های مختلف ویندوز سرور

اولین ویندوز سرور در سال ۱۹۹۳ و با نام Windows NT 3.1 منتشر شد. نسخه‌های دیگر ویندوز اعم از نسخه دسکتاپ و سرور تا سال ۱۹۹۶ تحت نام NT وارد بازار شدند. اما از فوریه ۲۰۰۰ این رویه تغییر کرد و مایکروسافت در عنوان تمام سیستم‌عامل‌های خود، عدد سال انتشار آن‌ها را به کار برد. به این صورت که سال ۲۰۰۰ در نام‌گذاری نسخه‌‌ سرور ویندوز مایکروسافت از عبارت Windows 2000 Server استفاده شد. نسخه‌های بعدی ویندوز سرور که پس از آن منتشر شدند به‌ترتیب Windows Server 2003، Windows Server 2003 R2، Windows Server 2008، Windows Server 2008 R2، Windows Server 2012، Windows Server 2012 R2، Windows Server 2016 و Windows Server 2019 نام داشتند.

نسخه‌ های مختلف ویندوز سرور

سخن پایانی

ویرایش‌ های خاص ویندوز سرور دارای اسامی اختصاصی هستند. به عنوان مثال، همه نسخه‌ های ویندوز سرور تا به امروز دارای ویرایش Windows Storage Server بوده‌اند.

اما از زمان پیدایش Windows Server 2012، مایکروسافت ویرایش‌های کارآمد تری نظیر Standard و Datacenter را ارائه داد و بنابراین Windows Storage Server متوقف شد. مواردی نظیر ویندوز HPC سرور وWindows Home Server مثال‌های دیگری از این دست هستند.

مایکروسافت همچنین محصولات سرور دیگری نظیر ویندوز سرور Essentials (قبلا با عنوان Windows Small Business Server شناخته می‌شد)، ویندوز سرور Essential Business (که ادامه پیدا نکرد) و مجموعه ای از نرم‌افزارها، که شامل سیستم عامل ویندوز سرور محدود شده می‌شد، را تولید نموده‌است.

امتیاز کاربران: اولین نفری باشید که امتیاز می دهد!

تبلیغات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا