یکی از ابزارهای مهم سئو سایت مپ یا نقشه سایت است که با استفاده از آن می توانید وب سایت خود را به طور موثری بهینه سازی کنید. دلیل مفید بودن این موضوع هم این است که به گوگل اجازه می دهد به سرعت و همینطور به راحتی صفحات اصلی وب سایت را حتی اگر لینک های داخلی شما کامل نباشد، پیدا کند. ما در این مقاله به شما می گوییم که نقشه سایت چیست، چه تاثیر بر سئوی سایت دارد و چگونه می توان نقشه سایت را در گوگل ثبت کرد.
سایت مپ برای اولین بار در سال ۲۰۰۵ با نسخه ۰.۸۴ توسط گوگل برای برنامه نویسان معرفی شد. سپس در سال ۲۰۰۶ MSN، Yahoo به پروتکل سایت مپ پیوستند.
XML Sitemap یا نقشه سایت چیست ؟
سایت مپ نقشه سایت فایلی است که تمامی صفحات وب سایت شما را با فرمت XML لیست می کند، بنابراین موتورهای جستجو مانند Google می توانند به راحتی محتوای شما را کشف و ایندکس کنند.
اساسا سایت مپ راهی برای صاحبان وب سایت است تا بتوانند به آسانی تمامی صفحات موجود در سایت را به موتورهای جستجو معرفی کنند.
االبته ساخت نقشه سایت به خودی خود تاثیری بر روی رتبه بندی وب سایت در نتایج نخواهد داشت اما این امکان را به موتورهای جستجو می دهد تا وب سایت شما را بهتر ویرایش کنند. این بدان معنی است که آنها می توانند محتوای بیشتری پیدا کنند و در نتیجه گاهی اوقات منجر به رتبه های بالاتر می شود.
چه زمانی به نقشه XML سایت نیاز دارید؟
پس از اینکه متوجه شدید سایت مپ یا نقشه سایت چیست، باید ببینید که آیا سایت شما به نقشه سایت نیاز دارد یا خیر؟ باید گفت، اگر سایت شما یکی از ویژپی های زیر را دارد، حتما باید از سایت مپ یا نقشه سایت استفاده کنید.
۱. اگر وب بسیار بزرگی دارید
در وب سایت های بزرگ در این صورت موتورهای جستجو می توانند توسط سایت مپ به جدیدترین صفحات و آخرین صفحات تغییر داده شده دسترسی داشته باشند.
۲. اگر وب سایت شما دارای حجم زیادی از آرشیو محتویات باشد
در صورتی که وب سایت شما دارای حجم زیادی از محتوا باشد که آنها هیچ ارتباطی با یکدیگر نداشته باشد، سایت مپ می تواند بهترین گزینه برای مسیر دهی به ربات های های گوگل برای جستجو در آرشیو سایت شما باشد .
۳. وب سایت شما جدید باشد
اگر به تازگی سایت و یا وبلاگ خود را راه اندازی کرده اید نقشه سایت می تواند برای شما بسیار مفید باشد زیرا اکثر وب سایت های جدید هیچ بک لینکی ندارند و این امر کشف صفحات جدید را برای موتورهای جستجو سخت خواهد کرد.
۴. سایت شما تعداد زیادی فایلهای مولتی مدیا باشد
در صورتی که وب سایت شما از تعداد زیادی فایلهای مولتی مدیا تشکیل شده باشد که آنها نیز به نوبه خود در اخبار وب سایت شما استفاده شده باشند، سایت مپ می تواند بهترین گزینه برای شما باشد.
نقشه سایت استاندارد چیست و چه ویژگی هایی دارد؟
در نقشه سایت آدرس سایت، فیلد، دسته بندی، تگ ها و مطالب و … ذکر میشود که در آن مجموعه ای از تگ ها به آن اضافه میگردد که عبارتند از:
urlset که به عنوان آغاز و انتهای تگ در نقشه سایت مورد استفاده قرار میگیرد.
url برچسبی است که در برگیرنده محتوای لینک هر صفحه است. اندازه استاندارد طول url در فایل XML، کمتر از ۱۰۲۴ کاراکتر می باشد.
loc آدرس هر صفحه در نقشه سایت را تعیین می کند.
lastmod تاریخ ایجاد یا اعمال تغییرات را مشخص میکند.
changefreq این برچسب حدود تغییرات آدرس صفحات سایت را تعیین می کند.
البته در نقشه سایت تگ priority نیز می تواند وجود داشته باشد که بیانگر میزان اهمیت هر صفحه است و رتبه آن میتواند بین ۰ تا ۱۰ باشد. همچنین برچسب های lastmod ، changefreq و priority برای اطلاعات تکمیلی مورد استفاده قرار میگیرد و هیچ الزامی برای آنها وجود ندارد.
چگونه نقشه سایت بسازیم؟
ابزارهای زیادی برای تهیه سایت مپ وجود دارد. اگر سایت وردپرسی دارید، می توانید از افزونه های موجود در وردپرس مانند Google XML Sitemaps و یا از افزونه سئو Yoast برای سئو سایت و همچنین ایجاد سایت مپ استفاده کنید.
همچنین می توانید از سایت هایی که به طور رایگان این کار را برای شما انجام می دهند، مانند https://www.xml-sitemaps.com/ استفاده کنید.
ساخت نقشه سایت (sitemap) در وردپرس با افزونه Yoast
به دلیل اهمیتی که سئو سایت دارد، ایجاد نقشه های XML در افزونه Yoast که یک افزونه کاربردی برای ارتقا سئو و رتبه سایت در موتورهای جستجو است، اضافه شده است.
برای فعال کردن این افزونه می توانید علاوه بر جستجو، از بخش افزونه ها در پنل مدیریت وردپرس و یا از سایت وردپرس آن را نصب کند.
برای اضافه کردن نقشه سایت به قسمت Yoast SEO، در قسمت نوار کنار وردپرس بر روی گزینه SEO کلیک کرده و و مطابق تصویر بر روی تب Features یا امکانات کلیک کرده و گزینه XML sitemaps یا نقشه سایت XML را بر روی on یا روشن قرار دهید.
در نهایت برای ذخیره تغییرات بر روی save change یا ذخیره سازی تغییرات کلیک کنید.
بعد از ساخت نقشه سایت خود در وردپرس، بهتر است آن را بررسی کنید تا مطمئن شوید که تمام مراحل را به درستی انجام داده اید.
مطابق تصویر زیر با کلیک بر روی آیکون علامت سوال و لینک آبی، سایت مپ ساخته شده را مشاهده کنید.
همچنین می توانید با اضافه کردن عبارت sitemap_index.xml به دامنه، Sitemap سایت خود را مشاهده کنید. به عنوان مثال: https://www.example.com/sitemap_index.xml
افزونه Yoast به صورت پیش فرض نقشه های مختلفی برای انواع مختوا ایجاد می کند. در زیر نمونه ساخته شده نقشه سایت در این افزونه را مشاهده می کنید.
ساخت نقشه سایت (sitemap) در وردپرس با افزونه Rank Math
افزونه رنک مث (Rank Math) هم که در سال های اخیر به یکی از اصلی ترین رقبای افزونه Yoast تبدیل شده است در هر دو نسخه رایگان و پولی، یک سایت مپ جامع و کامل به صورت خودکار و دینامیک برای سایت شما ایجاد میکند. برای فعال سازی آن و ایجاد سایت مپ تنها کافیست از بخش “پیشخوان”، تب “ماژولها” گزینه “Sitemap” را انتخاب و آن را فعال کنید.
برای مشاهده sitemap ایجاد شده توسط این افزونه نیز تنها کافی است از گزینه “تنظیمات نقشه سایت” بخش “عمومی” بر روی لینک آبی که به صورت خودکار توسط رنک مت ایجاد شده کلیک کنید.
در زیر نمونه ساخته شده نقشه سایت در این افزونه را مشاهده می کنید.
افزونه Rank Math، قدرتمندترین افزونه سئو وردپرس/ مقایسه Yoast با Rank Math
ساخت نقشه سایت با استفاده از سایت XML-sitemap
سایت XML-sitemaps.com یکی از سایت های مفیدی است که بهصورت رایگان و با چند کلیک ساده ، نقشه سایت کاملی به شما میدهد.
تعیین اولویت صفحات
بررسی فعالیت رقبای شما و جایگاه آنها در گوگل
چک کردن صفحه نتایج گوگل برای کلمه موردنظر
بررسی چگالی یا میزان محبوبیت یک کلمه در گوگل ازنظر میزان جستجو روی آن کلمه
و …
از جمله ویژگی های این سایت می باشد. البته با پرداخت هزینه برای ارتقای سایت XML-sitemaps.com میتوانید امکانات بسیار بیشتری دریافت کنید تا بهصورت حرفهای از امکانات این سایت استفاده کنید.
وب سایت هایی که می توانید در آنها نقشه سایت (Sitemap) خود را ایجاد کنید در لیست زیر آمده اند.
InSpyder
Sitemap Writer Pro
DYNO Mapper
Rage Google Sitemap Automator
WriteMaps
PowerMapper
Rarchy
ثبت نقشه سایت در موتورهای جستجوگر
البته موتورهای جستجو به صورت هوشمند به نقشه سایت دسترسی پیدا می کنند، و هر زمانی که شما مطلب جدیدی منتشر کردید آنها از تغییرات در نقشه سایت شما مطلع خواهند شد. با این حال، برای اطمینان از دسترسی موتورهای جست و جو به سایت شما، بهتر است، بعد از اینکه سایت مپ خود را ایجاد کردید، هر یک از آنها را به موتورهای جستجوگر معرفی کنید.
موتورهای جستجو چگونه کار میکنند؟ Crawling و Indexing چیست؟
ثبت نقشه سایت در گوگل سرچ کنسول
Google Search Console ابزاری رایگان است که توسط گوگل ارائه شده است تا به صاحبان وب سایت در ارتقا و حفظ رتبه سایت خود کمک کند. اضافه کردن نقشه سایت در سرچ کنسول باعث می شود تا گوگل به سرعت مطالب شما را کشف کند حتی اگر سایت شما جدید باشد.
پس از فعالسازی سرچ کنسول به داشبورد آن وارد شوید و از تب index گزینه sitemaps را انتخاب کنید. سپس آدرس سایت مپ را در کادر مشخص شده مانند تصویر زیر وارد کرده و بر روی SUBMIT کلیک کنید.
بعد از وارد کردن آدرس سایت، بر روی گزینه ارسال کلیک کرده و اگر مراحل انجام شده موفقیت آمیز باشد، رنگ سبز ( success) را مشاهده خواهید کرد.
در این مرحله نقشه سایت به سرچ کنسول گوگل اضافه خواهد شد و می توانید پس از دقایقی جزئیات آن را مانند تصویر زیر مشاهده کنید.
تاثیر نقشه سایت در سئو سایت چیست؟
گوگل همواره تایید کرده است که استفاده از نقشه سایت می تواند باعث بهبود بررسی لینک های شما توسط موتورهای جستجو شود. مخصوصا وقتی که یک سایت بزرگ داشته باشید، استفاده از نقشه سایت یا سایت مپ می تواند به سئو سایت شما کمک کند.
چرا به سئو نیاز داریم؟/ ۸ دلیل مهم برای سئو سایت
همچنین داشتن یا نداشتن یک نقشه سایت برای سایت شما می تواند یکی از معیارهای سئوی خوب یا بد وب سایت شما باشد. برای اینکه ربات های گوگل به راحتی صفحات وب سایت شما را ایندکس کنند، به نقشه سایت آن مراجعه میکنند و اگر صفحه مورد نظر در نقشه سایت وجود نداشته باشد، مانع از ایندکس شدن آن صفحه می شود.
از طرفی باید به این نکته مهم توجه کنید که بدون ایندکس شدن یک صفحه در موتورهای جستجو، صفحه نمی تواند در نتایج جستجوی رتبه ای کسب کند.
از آنجایی که کاربران بسیاری از طریق موتورهای جستجو به سایت مراجعه می کنند می توان نتیجه گرفت که استفاده از سایت مپ برای سئو سایت بسیار ضروری است.