ما در مقاله امروز می خواهیم به این سوال بپردازیم که Microsoft SQL Server یا به عبارتی اس کیو ال سرور چیست.
Microsoft SQL Server یکی از قدرتمند ترین و محبوب ترین نرم افزارهای ساخت و مدیریت پایگاه داده است. SQL نیز یک نوع بانک اطلاعاتی است که دیتابیس آن از نوع رابطه ای یا relational است. کاربرد اصلی آن در ذخیره و بازیابی اطلاعات است، که در واقع بر اساس درخواستی که از نرم افزارهای دیگر دریافت می کند اطلاعات را ذخیره یا بازیابی خواهد کرد.
سرور چیست؟ انواع سرور بر اساس زیرساخت که باید بدانید
تاریخچه SQL سرور
پس آنکه مختصری در مورد اینکه Microsoft SQL Server چیست، آموختیم، بهتر است ابتدا به تاریخچه SQL سرور بپردازیم. در سال ۱۹۸۹ مایکروسافت و Sybase اولین نسخه SQL سرور را منتشر کردند که برای برای پلتفرم OS/2 طراحی شده بود. اما همکاری این دو شرکت در دهه ۱۹۹۰ پایان یافت. بعد از دهه ۱۹۹۰ نسخه های بعدی SQL Server شامل ۲۰۰۰، ۲۰۰۵، ۲۰۰۸، ۲۰۱۲، ۲۰۱۴، ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ منتشر شده است.
ویژگی های SQL سرور چیست؟
- قابلیت کار با بانکهای اطلاعاتی حجیم در حد ترابایت
- پشتیبانی از فایل های XML
- قابلیت دسترسی هزاران کاربر بطور همزمان به بانک اطلاعاتی
- امکان استفاده از: trigger, View, Stored procedure
- قابلیت اعتماد و در دسترس بودن
- پشتیبانی از حجم بالایی از حافظه در سرور
- برای افزایش سرعت در بازیابی اطلاعات از Full Text Search می توان استفاده کرد.
- استفاده از چندین پردازنده به صورت موازی
- پشتیبانی از لایه ها و سوکت های امنیتی نظیر SSL، خصوصا جهت استفاده در وب
مزایای مایکروسافت اس کیو ال سرور چیست؟
- نصب، پیکربندی و راهاندازی آسان
- رابط کاربری خوب که کار کردن با دادهها را آسانتر می کند
- امنیت بالا
- قابلیت بازیابی اطلاعات از دست رفته در صورت نیاز
- پشتیبانی از پایگاه دادههای ابری و On-premises
- دارای نسخههای مختلف که برای کارهای مختلف بهینهسازی شدهاند
- آموزشها و مستندات زیادی (به زبان انگلیسی) برای آن تهیه شده است
- روی سیستم عامل لینوکس هم قابلاستفاده است
معایب مایکروسافت اس کیو ال سرور چیست؟
- اگر بخواهید لایسنس قانونی آن را تهیه کنید، قیمت بالایی دارد
- در مقایسه با Oracle، برای پارتیشنبندی گزینههای زیادی ندارد
- در صورت نیاز به پشتیبانی رسمی آن باید هزینه پشتیبانی را پرداخت کنید
- ممکن است برای اتصال با نرمافزارهایی غیر از نرمافزارهای شرکت مایکروسافت، دچار مشکل شوید (که اغلب قابل حل هستند)
نسخه های مختلف Microsoft SQL Server
تا به امروز نسخههای مختلفی برای اس کیو ال سرور ارائه شده است که برخی از آنها رایگان هستند، برخی پولی، برخی تخصصی و برخی دیگر از رده خارج شدهاند. ما در این بخش به معرفی محبوب ترین و کاربردی ترین نسخه های اس کیو ال سرور می پردازیم.
SQL Server Express
پایهایترین نسخۀ اسکیوال سرور است و همه میتوانند آن را بهصورت رایگان دانلود کرده و استفاده کنند. امکانات این نسخه محدود است و در نسخۀ ۲۰۱۹، در صورتی که اندازه پایگاه داده بیشتر از ۱۰ گیگ نباشد، میتوانید از آن استفاده کنید. این نسخه بیشتر به درد افرادی میخورد که در حال یادگیری هستند و میخواهند برنامههای کوچک دادهمحوری بسازند.
SQL Server Developer
نسخه دولوپر همانند نسخه اینترپرایز است؛ اما محدود به تست و توسعه نرمافزار می باشد و نمیتوان از آن بهعنوان سرور تولید استفاده کرد. این نسخۀ دولوپر، به درد توسعهدهندههایی میخورد که میخواهند برنامه بسازند و آن را تست کنند .
SQL Server Enterprise
این نسخه، کاملترین نسخۀ SQL Server است و برای انجام ماموریتهای مهم، پردازشهای سنگین، مدیریت و تحلیل دادهها در مقیاسهای خیلی بزرگ از آن استفاده میشود. امنیت نسخه اینترپرایز، فوقالعاده بالاست و قادر است حافظهای ۱۲ ترابایتی را آدرسدهی و دیتابیسی با حجم ۵۲۴ پتابایت را مدیریت کند.
ادارههایی که حجم زیادی داده دارند (مثل ثبت احوال) یا فروشگاههای اینترنتی بزرگ (مثل آمازون) از این سیستم میتوانند استفاده کنند.
البته باید توجه داشته باشید که این نسخه رایگان نیست و برای داشتن آن باید هزینه پرداخت کنید.
پایگاه داده یا دیتابیس چیست ؟ تفاوت SQL و NoSQL در چیست؟
SQL Server Standard
نسخه استاندارد اسکیوال سرور، یک سری امکانات پایهای برای مدیریت دادهها و همچنین هوش تجاری دارد. امکانات این نسخه از نسخۀ Enterprise کمتر است. شرکتها و سازمانهای کوچک ، فروشگاههای اینترنتی با تعداد مخاطبین کم و کسانی که در شروع کار هستند، میتوانند از SQL Server Standard استفاده کنند و هزینه کمتری هم بایت لاینس قانونی آن بپردازند.
SQL Server WEB
کسانی که کار میزبانی وب یا هاستینگ انجام می دهند این نسخه یکی از مناسب ترین و مقرون به صرفه ترین انتخاب ها برای آنان است. امکانات نسخۀ وب اس کیو ال سرور، تقریباً چیزی بین نسخه Standard و Express است. شرکتهای هاستینگ میتوانند با این سیستم، قابلیتهایی مثل مقیاسپذیری، ارتقاء، مدیریت ظرفیتها و صرفهجویی در هزینهها را برای کسبوکارهای مختلف فراهم کنند.
امیدوارم که این مقاله حسابی به دردتان خورده باشد. اگر سوال، نظر یا پیشنهادی دارید، حتماً حتماً آن را با ما در میان بگذارید.