انتخاب از بین آی پی اختصاصی و آی پی اشتراکی مسئلهای مهم برای سازمانها و افراد است و ما در این مطلب به شما می گوییم که IP اختصاصی چیست و چه تفاوتی با IP اشتراکی دارد و مزایای استفاده از از آی پی اختصاصی چیست؟
آدرس IP چیست؟
آدرس IP یا Internet Protocol Address، برچسب شناسایی (بهصورت عدد) است که معمولاً توسط شرکتهای ارائهدهنده سرویس اینترنتی برای هر چیزی که به بستر اینترنت متصل شود، ارائه میشود. این عدد نشانهای برای شناسایی مجزای هر دستگاه نسبت به دیگری در دنیای اینترنت است. با استفاده از آدرس IP، پروتکل اینترنت میتواند کاربران را تشخیص دهد و امکان ارسال و دریافت دادهها را فراهم نماید. به اینترتیب برای اینکه کامپیوترها بتوانند بر روی یک شبکه یا بستر اینترنت از یکدیگر بهصورت مجزا شناخته شوند، حداقل باید دارای یک آدرس IP باشند.
ما در مطلبی جداگانه در دانشنامه کیمیاهاست به طور تفصیلی به موضوع IP چیست پرداختم که می توانید از لینک زیر آن را مطالعه کنید.
آدرس IP چیست و چه استفاده ای از آن میشود؟
IP اختصاصی چیست؟
IP اختصاصی همانطور که از نامش پیداست، یک IP در شبکه اینترنت است که به سرور خاصی اختصاص دارد و مالکیت آن به فرد (حقیقی و حقوقی) مشخصی داده شده است. برای مثال اگر شما یک IP اختصاصی خریداری کرده باشید، آن آدرس به صورت کامل به سایت شما تعلق دارد.
آدرس IP اختصاصی را میتوان مانند یک شماره تلفن اختصاصی در نظر گرفت. آدرس IP زمانی منحصربهفرد است که فقط برای یک سرور یا سایت تعریفشده باشد و مورداستفاده قرار گیرد و فرد دیگری نتواند از آن استفاده نماید. IP اختصاصي اين امكان را فراهم میکند كه بتوان نام سازمان يا دامنه را با استفاده از IP در اينترنت جستوجو و مشاهده کرد.
خرید یک سرور اختصاصی به طور خودکار یک IP اختصاصی برای شما ایجاد میکند. به عبارتی اگر برای خرید سرور اختصاصی اقدام نمایید، یک IP اختصاصی نیز به شما تعلق می گیرد.
IP اشتراکی چیست؟
آدرس IP اشتراکی، برخلاف آدرس IP اختصاصی، به این معنی است که یک آدرس IP به چند دامنه ارائهشده است. تفاوت بین IP اشتراکی و IP اختصاصی بسیار ساده است. IP اشتراکی توسط یک وب سرور و چندین وبسایت که بر روی آن میزبانی میشوند مورداستفاده قرار میگیرد. در این حالت میبایست وب سرور فعالیت بیشتری را انجام دهد و هر درخواست کاربر را به سایت موردنظر کاربر ارجاع دهد که این مورد سبب افزایش بار سرور خواهد شد، درحالیکه استفاده از آدرس IP اختصاصی به این معنی است که هر فضای میزبانی سایت، دارای IP مختص به خود است.
مزایای استفاده از IP اختصاصی چیست؟
پس از صحبت در خصوص تفاوت IP اختصاصی با اشتراکی به موضوع مزیت های استفاده از یک آی پی اختصاصی می پردازیم.
داشتن یک آدرس IP اختصاصی به دلایل مختلفی میتواند مفید باشد. اگرچه این نوع آدرس برای هر نوع سایتی مناسب نیست، اما شما میتوانید با سنجش مزایایی که در ادامه آوردهایم، بهترین انتخاب را برای سایت خود انجام دهید. این مزایا عبارتند از:
دسترسی آسان به سایت
یکی از مزایای استفاده از IP اختصاصی این است که با استفاده از یک آی پی اختصاصی امکان دسترسی مستقیم به سرور برای شما فراهم میشود، آن هم بدون نیاز به تغییر تنظیمات dns در دامنه!! برای مثال تصور کنید هنوز سایت خود راهاندازی نکردهاید میخواهید قبل از راهاندازی کامل شکل ظاهری آن را در دستگاههای مختلف ببینید. در این شرایط به آدرس IP اختصاصی به شما کمک میکند.
DNS چیست و چگونه کار میکند؟ DNS چه کاربردی در شبکه دارد؟
کنترل بهینه سرور
یکی دیگر از مزایای استفاده از IP اختصاصی این است امکان آزادی عمل بیشتر در کنترل سرور با استفاده از IP اختصاصی برای شما ایجاد میشوند. امکان سفارشی سازی بیشتر و انجام اقدامات دلخواه بر روی سرور از جمله این امکانات است. البته برای این کارها به مجوز شرکت میزبان خود احتیاج دارید.
افزایش امنیت وبسایت
از مزایای داشتن آی پی اختصاصی، امنیت وب سایت است. اگر شما یک آی پی اشتراکی را خریداری کرده باشید، به این معنی است که مشتریهای دیگری نیز از همان آی پی استفاده میکنند. هر چه دامنههایی که با شما در آی پی مشترک هستند، بیشتر باشد، ریسک اینکه یکی یا چند تا از آنها به دلیل داشتن فعالیتهای مشکوک مثلا فرستادن ایمیلهای اسپم منجر به مسدود شدن آی پی شوند، بالاتر میرود. بنابراین اگر شما یک IP اختصاصی خریداری کنید، دیگر چنین خطری وبسایت شما را تهدید نمیکند. علاوه بر این، زمانی که از آیپی اختصاصی استفاده میکنید، احتمال ورود اسپمرها(تبلیغکنندگان) به سایت شما کاهش مییابد.
افزایش کارایی (Performance) سایت
اگر صاحب وبسایتی هستید که حجم بالایی از کاربران وارد آن میشوند (وبسایت با ترافیک بالا) گرفتن یک آیپی اختصاصی بهترین گزینه برای شماست. از آنجا که آی پیهای اشتراکی، آی پی وبسایت شما را با دهها (یا حتی صدها) وبسایت دیگر به اشتراک میگذارند، احتمال خارج از دسترس یا داون شدن سرور(downtime) بالاتر میرود که این عارضه باعث عدم دسترسی کاربران به وبسایت شما و رنجش خاطر آنها خواهد شد.
سهولت در کسب گواهینامه SSL برای وبسایت
یکی دیگر از مزایای داشتن آی پی اختصاصی آسان تر شدن کسب گواهینامه ssl برای وب سایت است. تا چندی پیش گواهینامه SSL تنها به وبسایت هایی داده میشد که دارای آیپی اختصاصی بودند، اما اخیرا با ظهور پروتکل تخصیص چند SSL به یک آدرس IP (SNI) شرط داشتن آیپی اختصاصی برای کسب گواهینامه SSL برداشته شده و حتی دارندگان آیپی اشتراکی هم میتوانند نسبت به اخذ این گواهینامه اقدام کنند، با این حال هنوز هم داشتن آی پی اختصاصی مراحل کسب مجوز SSL را بسیار تسهیل میکند. علاوه بر این، داشتن آیپی اختصاصی باعث میشود که وبسایت شما سازگاری بهتری با مروگرهای قدیمیتری که از پروتکل SNI پشتیبانی نمیکنند، داشته باشد.
فعال سازی SSL رایگان در سی پنل
سخن پایانی
اگر در پی ارتقای امنیت وب سایت خود هستید، خرید یک آی پی اختصاصی به عنوان بخشی از بسته SSL سرمایه گذاری خوبی است. با این وجود، اگر از یک سرور میزبانی اشتراکی استفاده میکنید، از خرید صرفاً یک آی پی اختصاصی به عنوان یک افزودنی مستقل در بسته میزبانی خود خودداری کنید. در عوض میتوانید هاست خود را به میزبانی اختصاصی ارتقاء داده و در این فرایند ارتقاء از پلن اشتراکی به پلن اختصاصی، خرید آی پی اختصاصی را هم مد نظر قرار دهید.