دردسترس بودن اینترنت و خرید گوشی برای کودکان منعی ندارد و چه بسا که در صورت استفادهی صحیح از آن، سبب شکوفایی استعداد در ابعاد مختلف شود؛ اما لازمهی آن نظارت و کنترل اینترنت کودکان توسط والدین در مراحل ابتدایی است تا رفتهرفته در این محیط نیز برای ایستادن روی پای خودشان آماده شوند.
اینترنت مانند تیغ دولبه است و میتوان از آن برای نجات جان افراد یا برای آسیب رساندن به خود یا دیگری استفاده کرد؛ یعنی میتوان استفاده از آن را به استفادهی کودکان از چاقو میوهخوری شباهت داد که در مراحل ابتدایی توسط والدین انجام میشود، سپس تحت نظارت والدین، تا زمانی که کودک خودش بتواند بهتنهایی و بهدرستی از آن استفاده کند.
یکی از مسائلی که استفاده کودکان از اینترنت را تحت تأثیر قرار میدهد دردسترس بودن انواع محتوای نامناسب است. منظور از محتوای نامناسب صرفاً محتوای مبتذل نیست بلکه هر محتوای دارای ردهبندی سنی از مستند گرفته تا فیلمهای خشونتآمیز را شامل میشود. به عنوان مثال، فیلمهای ابرقهرمانی یکی از رایجترین محتواهایی هستند که با وجود خشونت و صحنههای مبارزه، سعی میشود تا جای ممکن بتوان آنها را برای ردهی سنی پایین هم نمایش داد.
علاوه بر محتوا، ممکن است والدین بخواهند میزان استفاده یا دسترسی به برخی ویژگیهای گوشی را مدیریت کنند. بااینحال، یکی اشتباهات رایج بین والدین، استفاده از ایمیل خود روی دستگاه فرزندان است؛ درصورتیکه گوگل سرویسی دارد تا والدین برای ساخت ایمیل مخصوص فرزند خود با امکان نظارت بر فعالیتهای او اقدام کنند.
پیش از اینکه سراغ فهرست بهترین برنامههای کنترل اینترنت کودکان در گوشی برویم باید بررسی کنیم که بهترین گوشی برای کودکان کدام است.
برای استفاده کودکان اندروید بهتر است یا iOS؟
دلیل انتخاب گوشی اندروید در مقایسه اندروید با iOS، برای کودکان این است که گزینههای بیشتری را دراختیار برنامههای نظارتی و مدیریتی قرار میدهد و والدین میتوانند به گزارشهای کاملتری دسترسی داشته باشند که در محیط بستهی iOS، امکان ندارد.
بهترین برنامههای رایگان نظارت بر کودکان در گوشی
برنامه Google Family Link
این برنامه در سطح نظارتی و مدیریتی کاربری کودک از گوشی میتواند مورد استفاده قرار بگیرد. با راهاندازی برنامه Google Family Link روی گوشی خود و گوشی فرزندتان میتوانید روی فعالیتهای او و میزان زمانی که صرف هر برنامه میکند، نظارت کنید و برای هر برنامه محدودیت تعریف کنید.
امکان مسدودسازی برنامههای خاص و محتواهای دارای ردهبندی سنی روی یوتیوب یا برخی وبسایتهای دیگر را نیز با کمک برنامه Google Family Link بهصورت رایگان دراختیار خواهید داشت. علاوهبراین، لایهی امنیتی بیشتری برای محافظت از دادههای شخصی کودک دارید و بدون نیاز به گوشی مقصد میتوانید در گوشی مبدأ مجوزهای دانلود و نصب را بررسی کنید.
از دیگر ویژگیهای برنامه Google Family Link میتوان به قابلیت ردیابی موقعیت لحظهای گوشی، زمان آنلاین بودن و درصد باتری گوشی اشاره داشت. این برنامه علاوهبر پلتفرم اندروید، امکان نصب روی آیفون را نیز دارد.
قابلیت Screen Time آیفون
بخش اسکرین تایم در آیفون راهکاری برای مدیریت زمان استفاده از گوشی هوشمند بهحساب میآید. با کمک این برنامه که در قسمت تنظیمات آیفون ادغام شده است میتوانید زمان معینی برای استفادهی روزانه از هر برنامه تعریف کنید تا بعد از رسیدن به آن مقدار امکان استفاده از برنامه محدود شود؛ البته، همچنان میتوان با ورود رمز این زمان را تمدید کرد.
قابلیت اسکرین تایم آیفون بخش دیگری با نام Screen Time for Family برای مدیریت آیفون و آپید کودکان دارد که نیازمند ساخت اپل آیدی متناسب با گروه سنی آنها است. هرچند، بهعلت حساسیت اپل روی حریمشخصی گزینههای مشابه اندروید دراختیار سرپرست برای مدیریت و نظارت قرار نمیگیرد؛ اما اگر گزینهی خرید گوشی اندرویدی برای فرزندتان دردسترس نباشد، همچنان میتوان به آن اتکا کرد.
با راهاندازی اسکرین تایم روی آیفون فرزندتان، او برای نصب برنامه باید تأیید شما را دریافت کند. همچنین، امکان ردیابی موقعیت مکانی یا حتی اشتراکگذاری متقابل موقعیت مکانی نیز وجود دارد. تنظیم محدودیتهای زمانی برای برنامهها یا تعریف Downtime برای غیرفعال شدن بسیاری از برنامهها در یک زمان مشخص و تعریف مدتزمان استفاده از هر برنامه از دیگر ویژگیهای اسکرین تایم اپل به شمار میرود.
بهترین برنامههای ثالث نظارت و مدیریت دسترسی کودکان (رایگان و پولی)
فارغ از برنامههای پیشفرضی که برای نظارت و مدیریت فعالیت دیجیتالی روی اندروید و iOS ارائه میشوند، برنامههای جانبیای وجود دارند که قابلیتهای بیشتری ارائه میدهند؛ اما اکثر این قابلیتها بهصورت پرداخت درونبرنامهای دردسترس قرار میگیرند.
برنامه Bark
بارک برنامهای در سطح نظارتی است که گزارشهای کاملی از تمام فعالیتهای روی دستگاه فراهم میکند. هرچند از نظر مدیریت و ایجاد محدودیت نیز گزینههایی ارائه میکند؛ اما نقطهی تمرکز آن به تهیهی گزارش معطوف میشود. بیش از ۳۰ برنامه شبکه اجتماعی در این اپلیکیشن پشتیبانی میشوند و حتی لمسهای روی نمایشگر برای کشیدن طرح و نقاشی را نیز در گزارش ثبت میکند.
برنامهی بارک میتواند پیامهای خصوصی ارسالی و دریافتی در برنامههایی نظیر اینستاگرام، اسنپچت فیسبوک، توییتر و تیکتاک را بررسی کند و در صورت وجود موارد مخاطرهآمیز و نامناسب، به سرپرست نمایش دهد؛ همچنین برنامهی یادشده میتواند از اسکرینشاتهای دارای محتوای نامناسب که حتی شامل کلمات میشوند، گزارش جمعآوری کند.
برنامهی نظارتی بارک را میتوان روی پلتفرمهای ویندوز، مکاواس، اندروید و iOS و کرومبوک نصب کرد. امکان استفاده از برنامه بهصورت یک دوره آزمایشی ۷ روزه وجود دارد و بعد از آن باید اشتراک ماهانه ۱۴ دلاری را برای بهرهمندی از تمام امکانات خریداری کنید. البته، اشتراک آن در اپاستور میتواند با توجه به ریجن اپل آیدی متفاوت باشد.
ویژگیهای کلیدی:
- طرح رایگان هفت روزه
- پشتیبانی از بیش از ۳۰ برنامه شبکه اجتماعی
- پشتیبانی از تعداد نامحدود دستگاه
- امکان فیلتر کردن وبسایت و برنامههای خاص
- ردیابی موقعیت مکانی
برنامه Boomerang
برنامهی نظارتی دیگری که در این فهرست میتوان قرار داد Boomerang نام دارد که نسبت به بسیاری از برنامههای دیگر مزیت رقابتی خاصی دارد. علاوهبر قابلیتهای تعریف زمان استفاده از هر برنامه، اشتراکگذاری موقیعت مکانی و مسدودسازی دسترسی به محتوای دارای ردهبندی سنی، این برنامه امکانی برای مسدودسازی دسترسی به Safe Mode را در گوشی سامسونگ فراهم میکند.
برنامه نظارتی Boomerang روی گوشی سامسونگ با کمک قابلیت سامسونگ Knox لایهی امنیتی ویژهای ایجاد میکند تا بدون تأیید سرپرست امکان ورود به Safe Mode گوشی وجود نداشته باشد. افزونبراین، برخلاف برنامهی بارک که چکیدهای از پیامها را دراختیار سرپرست قرار میدهد، برنامه بومرنگ دسترسی کامل به تمام پیامهای متنی را فراهم میکند و حتی اگر پیامی از شمارهای جدید دریافت شود نیز اعلانی برای سرپرست ارسال خواهد شد.
برنامه Boomerang برای نصب روی پلتفرم اندروید و آیفون توسعه داده شده و اشتراک آن بسیار ارزانتر از بارک است.
ویژگیهای کلیدی:
- مسدودسازی وبسایت
- برنامهریزی اسکرین تایم
- تأیید مجوز نصب برنامه
- موقعیتیابی و GPS
- تهیه لیست از ویدئوهای تماشاشده در یوتیوب
برنامه Qustodio
برنامه Qustodio یکی از بهترین برنامههای نظارت و محدود کردن دسترسی کودکان به کامپیوتر و اینترنت شناخته میشود که طرح رایگان ارائه میکند. امکانات طرح رایگان این برنامه نظارتی شامل فیلتر کردن، اسکرین تایم، محدودیت زمانی برنامهها و گزارش میشود. البته، طرح رایگان امکان نظارت به یک دستگاه را فراهم میکند و نمیتوانید با یک حساب کاربری همزمان چندین دستگاه را کنترل کنید.
قابلیت مسدودسازی محتواهای مختلف در برنامه Qustodio بیش از ۲۵ دستهبندی محتوایی را شامل میشود که حتی قدرتمندترین ابزار تغییر آیپی و VPN نیز نمیتواند آن را دور بزند.
برنامهی Qustodio همچنین به والدین اجازه میدهد که تماشای ویدئو در یوتیوب را کنترل کنند و میزان ساعات فعالیت فرزندانشان در شبکههای اجتماعی را محدود کنند. درحالحاضر امکان استفاده از Qustodio در ویندوز، مک، اندروید، iOS، کیندل و Nook وجود دارد.
ویژگیهای کلیدی:
- طرح رایگان با قابلیتهای اساسی نظارت و محدودیت برای یک دستگاه
- فیلتر وبسایت با بیشتر از ۲۵ دستهبندی مختلف
- نظارت و تهیه گزارش از میزان مدتزمان استفاده از دستگاه
- تعریف محدودیت زمانی برای روزهای هفته با امکان قفل دستگاه و مخفی کردن برنامه (روی iOS)
جمعبندی
برنامههای نظارتی و کنترل نوع کاربری کودکان در اینترنت و گوشی شامل موارد بیشتری از جمله انواع KeyLogger-ها میشود که امکان نظارت کامل روی فعالیت کاربران سیستم را فراهم میکند. همچنین، برای مدیریت دسترسی به وبسایتها میتوان از DNS مخصوص کودکان کمک گرفت. یکی دیگر از راههای مرسوم کنترل جستوجو در اینترنت، استفاده از قابلیت Safe Search گوگل روی پلتفرمهای مختلف است.
اکنون نوبت شما کاربران زومیت است که تجربهی خود را دربارهی استفاده از برنامههای نظارتی با ما و سایر کاربران در میان بگذارید.