در آستانه معرفی گلکسی زد فولد ۶؛ مروری بر سیر تکامل تاشدنی محبوب سامسونگ

نسل جدید گوشی تاشدنی سامسونگ در راه است و به همین بهانه تاریخچه‌ی سری گلکسی زد فولد را مرور می‌کنیم.

تنها دو روز تا برگزاری رویداد گلکسی آنپکد سامسونگ فاصله داریم؛ رویدادی که محفل رونمایی از گوشی تاشدنی گلکسی زد فولد ۶ و چند محصول دیگر است. در مقاله‌ی پیش‌ رو نگاهی می‌اندازیم به تاریخچه‌ و روند تکامل سری گلکسی زد فولد.

گوشی‌های تاشدنی از یک لولای مرکزی و دو بخش تشکیل شده‌اند. این لولا به‌عنوان محور اصلی باز و بسته‌کردن گوشی عمل می‌کند و باعث می‌شود نمایشگر دستگاه به‌صورت یکپارچه دیده شود.

سامسونگ در هر نسل از گوشی‌های سری گلکسی زد فولد، مکانیزم به‌کاررفته در لولای گوشی تاشدنی‌اش را بهبود داده و ضخامت گوشی را کمتر کرده است.

گلکسی فولد

 

اولین گوشی تاشدنی سامسونگ گلکسی فولد بود که در سال ۲۰۱۹ معرفی شد. این گوشی به‌راحتی و با نرمی نسبتاً مناسبی باز می‌شد. ابعاد کوچک و قابل حمل، یکی از شاخصه‌های اصلی گلکسی فولد بود. ضخامت دستگاه در حالت بازشده ۶٫۹-۷٫۶ میلی‌متر و در حالت تاشده به ۱۵٫۷-۱۷٫۱ میلی‌متر بود و وزنش به ۲۷۶ گرم می‌رسید.

گلکسی زد فولد ۲

یک سال بعد، سامسونگ گلکسی زد فولد ۲ را معرفی کرد که وزنش بیشتر شده بود؛ اما ضخامتش کمتر بود. وزن گوشی ۲۸۲ گرم و ضخامتش در حالت بازشده و تاشده به‌ترتیب ۶٫۹-۶٫۰ میلی‌متر و ۱۳٫۸-۱۶٫۸ میلی‌متر بود.

برجسته‌ترین ویژگی گلکسی زد فولد ۲ لولای مخفی (Hideaway Hinge) بود که به‌طور یکپارچه دو قسمت بدنه‌ی گوشی را به یکدیگر متصل و از باز و بسته‌شدن پایدار آن پشتیبانی می‌کرد. کاربران می‌توانستند با استفاده از لولای مخفی، زد فولد ۲ را در زوایای مختلف قرار دهند و به‌راحتی در حالت Flex سلفی بگیرند و تماس‌های ویدیویی برقرار کنند.

طراحی خاص لولای گلکسی زد فولد ۲ می‌توانست گوشی را در زوایای مختلف باز نگه دارد

لولای مخفی با بیش از ۶۰ قطعه، مکانیزم CAM دوگانه را به واقعیت تبدیل کرد. بخش CAM که از دو قسمت با لبه‌های برجسته تشکیل شده است، به صاف‌ماندن سطح گوشی هنگام باز و بسته‌شدن و همچنین فعال‌شدن حالت Flex کمک می‌کرد.

با افزایش تعداد ساختارهای CAM و فنرها، لولا می‌توانست به‌طور ایمن از زوایای بازتر پشتیبانی کند. لولای مخفی برای دستیابی به طراحی باریک‌تر و ضخامت نهایی ۱۶٫۸ میلی‌متری در حالت تاشده تعبیه شده بود.

ازآنجاکه لولا هنگام باز و بسته‌شدن گوشی دائماً تا می‌شد، بین جلوی دستگاه و محفظه‌ی لولا، شکاف اجتناب‌ناپذیری به وجود می‌آمد. برای به حداقل رساندن این فاصله، سامسونگ با الهام از برس جاروبرقی، از الیاف نوری با برش دقیق استفاده کرد که سیستم پاکسازی (Sweeper) نام داشت. فناوری مورد بحث، با ایجاد مانعی در برابر گردوغبار و ذرات خارجی که از طریق این شکاف وارد می‌شدند، از نمایشگر گوشی محافظت می‌کرد.

گلکسی زد فولد ۳

مقاومت در برابر نفوذ آب امروزه به قابلیتی رایج در بین گوشی‌های هوشمند تبدیل شده است. این موضوع برای گوشی‌های تاشدنی که دارای لولای متصل‌کننده‌ی نمایشگر هستند و لولا دائماً باز و بسته می‌شود، حیاتی‌تر و مهم‌تر به‌نظر می‌رسد.

گلکسی زد فولد ۳ نخستین گوشی تاشدنی‌ای بود که در برابر آب مقاوم شد تا بر یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های دستگاه‌های تاشدنی غلبه کند.

بخش خارجی صفحه‌نمایش گلکسی زد فولد ۳ با یک نوار لاستیکی احاطه شده بود که از ورود گردوغبار و مایعات جلوگیری می‌کرد؛ در حالی که قسمت های فلزی لولا از مواد مقاوم در برابر ضربه و آسیب ساخته شدند و سطح آن با یک روان‌کننده با ماندگاری طولانی پوشیده شد.

گلکسی زد فولد ۳ بر یکی از چالش‌های بزرگ گوشی‌های تاشدنی غلبه کرد

محل اتصال لولای نمایشگر اصلی، به وسیله‌‌ی ماده‌ی سیلیکونی مخصوصی مهروموم شده بود تا از ورود هرگونه آب و مایعی جلوگیری شود. ضمن اینکه برای محافظت از قطعات حساس و حیاتی، از کابل‌های برد‌ مدار چاپی انعطاف‌پذیر استفاده شد.

سامسونگ در ساخت گلکسی زد فولد ۳ از آلومینیوم آرمور به‌عنوان یک ماده‌ی مقاوم در برابر ضربات خارجی و خط‌وخش بهره گرفت تا به سبک‌تر و نازک‌تر شدن بدنه کمک شود. آلومینیوم آرمور روی دو لبه‌ی بیرونی و محفظه‌ی اطراف لولا به‌کار گرفته شد.

اجزای مختلف، در داخل لولای ویژه Hideaway قرار گرفتند تا حالت Flex را فعال و باز و بسته‌شدن نرم و روان را تضمین کنند. برای پشتیبانی از این عملکردها، سامسونگ محفظه‌ی لولا را از مواد مستحکم ساخت.

در گلکسی زد فولد ۳، سیستم پاکسازی (Sweeper) که شکاف بین لولا و بدنه‌ی دستگاه را بسته بود، تکامل یافت. با باریک‌تر و نازک‌تر شدن دستگاه عناصر بیرونی این سیستم کمی اصلاح شد تا ضخامت دستگاه به ۱۶٫۰ میلی‌متر در حالت تاشده و ۶٫۴ میلی‌متر در حالت بازشده برسد. وزن دستگاه به ۲۷۱ گرم رسید.

گلکسی زد فولد ۴

 

گلکسی زد فولد ۴ در سال ۲۰۲۲ رونمایی شد و کاهش قابل توجهی در وزن و ضخامت پیدا کرد. وزن ۲۶۳ گرمی دستگاه حدود ۲۰ گرم از گلکسی زد فولد ۲ کمتر بود. حداکثر ضخامت در حالت تاشده ۱۵٫۸ میلی‌متر بود که در آن زمان باعث شد به باریک‌ترین گوشی تاشدنی در کلاس خود تبدیل شود.

کاهش ۲۱ درصدی وزن زد فولد ۴ نسبت‌ به مدل قبلی و لولای جدید و پهن‌تر و کوتاه‌ترشدن طول صفحه‌نمایش خارجی از دیگر ویژگی‌های طراحی این گوشی بودند.

گلکسی زد فولد ۳ از چرخ دنده‌های به‌هم‌پیوسته برای اطمینان از تاشدن و بازشدن نرم و یکنواخت استفاده می‌کرد؛ اما گلکسی زد فولد ۴ حرکت لولا را از حالت چرخشی به خطی تغییر داد. این تغییر باعث شد تا وزن، ضخامت و تعداد قطعات لولا به‌شدت کاهش یابد و ضمن آسان‌تر شدن روند تولید، انعطاف‌پذیری زیادی به دستگاه ببخشد.

گلکسی زد فولد ۵

 

در سال ۲۰۲۳، سامسونگ با معرفی گلکسی زد فولد ۵ از لولای سنتی Hideaway فاصله گرفت و از مکانیزم جدیدی به نام لولای منعطف (Flex Hinge) استفاده کرد. این لولا انعطاف‌پذیری بهتری داشت و این امکان را فراهم کرد که نمایشگر با استفاده از چهار محور محرک و ساختار ریلی دوگانه‌ای که به قطعات اجازه می‌داد در امتداد آن سُر بخورند، باز و بسته شود. به لطف این مکانیزم جدید، صفحه‌نمایش گلکسی زد فولد ۵ می‌توانست به شکلی روان‌تر تا شود.

زد فولد ۵ به‌لطف لولای بازطراحی شده‌اش سبک‌ترین و نازک‌ترین گوشی از سری زد فولد شد. حداکثر ضخامت گلکسی زد فولد ۵ در حالت تاشده به ۱۳٫۴ میلی‌متر می‌رسید که بیش از دو میلی‌متر نازک‌تر از مدل قبلی خود بود. وزن گوشی سامسونگ مدل زد فولد ۵ با کاهش ۱۰ گرمی نسبت‌ به نسل قبلی، به ۲۵۳ گرم رسید.

گلکسی زد فولد ۶

سامسونگ به‌زودی از گلکسی زد فولد ۶ رونمایی می‌کند؛ موبایلی که احتمالاً سبک‌تر و نازک‌تر از نسل قبلی‌ خود خواهد بود و از نمایشگر بهتر و تراشه‌ی قدرتمندتری استفاده خواهد کرد.

خروج از نسخه موبایل